Poveștile ,,senzaționale” din Wuhan …

Niciun comentariu

Câteva informații despre noul coronavirus Wuhan #nCoV2019, toate din surse 100% verificate (nu de la panicarzi de Twitter si Facebook):

-> Au fost confirmate cazuri în 10 țări. În Europa doar 3 cazuri, în Franța, cu istoric de călătorie recentă în China (date valabile pentru 25 ianuarie).

-> Țările europene (România implicit) sunt considerate deocamdată cu risc moderat și redus în această epidemie, în timp ce China are deja eticheta de risc foarte mare, cu 1975 cazuri confirmate medical în China, din care 324 severe și 56 decese.

-> Poveștile senzaționaliste din Wuhan (cu oameni bolnavi care se prăbușesc din senin pe stradă, etc.) sunt false; părinții unei foste colege de facultate sunt medici în Wuhan și ea îmi spune că marea problemă este personalul medical insuficient de acolo și faptul că panica indusă în populație a blocat practic spitalele, efectul pervers fiind că astfel crește posibilitatea răspândirii #nCoV2019.

-> Problema majoră este că exact în această perioadă este Anul Nou chinezesc, perioada din an în care cei mai mulți chinezi călătoresc => risc mare de răspândire la nivel global; acesta e motivul carantinei imense impuse în mari orașe din China și e firesc să apară sperieturi și zvonuri panicarde. Imaginați-vă cum ar fi ca Bucureștiul și Clujul să fie închise de Crăciun și să nu mai circule nimic (nici trenuri, nici avioane, nici mașini, nimic).

-> Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat încă situația ca fiind una de urgență internațională de sănătate publică, deși sunt experți serioși care cer asta.

-> Boala debutează mai degrabă cu febră, tuse și dureri musculare și mai rar cu dureri de cap și rinoree (adică muci) și are o perioadă de incubație între 3 și 6 zile.

-> Estimările științifice arată că, în medie, fiecare caz infectat duce la rându-i la îmbolnăvirea altor 2,6 persoane (ceva mai puțin decât în cazul epidemiei SARS). Atenție! Acestea sunt estimări, cum atrag atenția chiar cercetătorii, pentru că încă nu sunt suficiente date disponibile.

-> Impresionantă reacția comunității internaționale de epidemiologi: din Londra până la Manila muncesc nonstop, punând toate datele la comun în format deschis, ca să găsească soluții pentru oprirea epidemiei. Sunt foarte bine organizați, foarte deștepți și foarte dedicați. În astfel de situații ei ne salvează, nu vedetuțele raw-vegane de la televizor sau pilulele cu zahăr.

Suntem în plin sezon gripal și de răceli (acum trec și eu printr-una): soluția e să ne spălăm pe mâini des, să ne acoperim gura când tușim/strănutăm, să dormim suficient, pe cât posibil să evităm spații închise cu mulți călători (cum sunt avioanele) și, în general, să nu dăm atenție zvonurilor panicarde.

SURSA : Vlad Mixich

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s